wtorek, 6 grudnia 2011

Samo dobro

Czekolada + Johnny Depp= Marzenie J. Gdy słyszę o tym połączeniu przychodzą mi na myśl dwa filmy- obydwa o ludzkich troskach i marzeniach, obydwa magiczne… 


Pierwszy z filmów to „Czekolada” (2005) w reżyserii Lassea Hallstromeyse’a. Akcja filmu rozgrywa się w francuskim, konserwatywnym miasteczku w latach 60. XX wieku. Do miasteczka przybywa Vianne Rocher (Juliette Binoche) z córką. Kobieta otwiera obok kościoła czekolaterię, co budzi poruszenie wśród małomiasteczkowej społeczności. Ponad to do miejscowości przybywa grupa rybaków rzecznych, a między Vianne i jednym z nich- Roux (Johnny Depp!) rodzi się uczucie…


A teraz pora na przepis na     Gorącą czekoladę z chilli    

                                                                                                          
Lista zakupów: 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, pół szklanki mleka, pół szklanki śmietanki kremówki (36%), cynamon i papryczka chilli


Do roboty: Mleko i śmietanę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę, wsypać 2-3 szczypty cynamonu, wrzucić papryczkę (wcześniej ją przekroić i usunąć nasiona) i podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Następnie wymieszać, wyjąć papryczkę i przelać do ulubionego kubka. Na wierzch można wyłożyć bitą śmietanę i posypać jeszcze odrobiną zmielonego chilli.

Kolejny film to „Charlie i fabryka czekolady” (2005) w reżyserii Tima Burtona. Głównym bohaterem jest Charlie- ubogi chłopiec, który znajduje złoty kupon, pozwalający mu zwiedzić największą fabrykę czekolady, prowadzoną przez Willy’ ego Wonkę (Johnny Depp!). Właściciel dodatkowo wyłoni spośród pięciorga dzieci jedną osobę, która otrzyma nagrodę jakiej nikt nie potrafi sobie wyobrazić.

Trufle w pistacjach

Lista zakupów: 200g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki kremówki, 6 łyżek cukru (najlepiej brązowego), 4 łyżki masła, pokruszone pistacje do obtoczenia (jeśli wolicie, to może być kakao, cukier puder czy wiórki kokosowe)

Do roboty: Połamać czekoladę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem, a później zagotować i wlewać powoli do roztopionej czekolady, ciągle ubijając.  Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodawać po kawałku masło, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Z zastygłej masy szybko robić kulki i obtaczać je w pokruszonych pistacjach.


Smacznego, Karolina Marciniak


2 komentarze:

  1. Dobrze znam te filmy...szczególnie ten pierwszy:) Gorąca czekolada z chilli jest bardzo dobrym połączeniem,zwłaszcza kiedy się ją pije z piękną kobietą u boku...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet gdybym zabrał się za zrobienie któregoś z deserów, to stwierdziłbym, że mi się nie chce, i zjadłbym "nieprzetworzoną" czekoladę.

    OdpowiedzUsuń