niedziela, 11 grudnia 2011

…bo pod pierzynką najcieplej…

Mamy grudzień i większość z nas czeka na mróz i śnieg. Jeśli o mnie chodzi to na dworze jest wystarczająco zimno, żeby móc otulić się kocem (dozwolona też kołderka lub pierzynka) i zobaczyć śnieg padający na bohaterów naszych ulubionych filmów… nawet jeśli są nimi komedie romantyczne…
Pierwszy z filmów, które dzisiaj przedstawię to znany wszystkim „Dziennik Bridget Jones” (2001). W ekranizacji bestsellerowej powieści Helen Fielding wystąpili: Renee Zellweger, Hugh Grant, i Colin Firth. Niezwykle zabawna opowieść o życiowych kłopotach trzydziestoletniej dziennikarki, która ma problemy z figurą, alkoholem, papierosami i z mężczyznami, oczywiście…


Skoro poruszyłam już temat śniegu, kołderki i figury, to oznacza, ze pora na przepis na Tuńczyka pod pierzynką, czyli alternatywy dla znanego wszystkim śledzia.
Lista zakupów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 cebule, 20 dag sera żółtego, 4 jajka, majonez, ogórki kiszone, jogurt naturalny, sól, pieprz
Do roboty: Do miski (najlepiej szklanej, żeby ładnie wyglądało) wykładamy kolejno: tuńczyka, cienką warstwę majonezu wymieszanego z jogurtem, drobno pokrojoną cebulę, ogórki kiszone, starty ser, znowu cienką warstwę majonezu z jogurtem, posiekane żółtka z ugotowanych na twardo jajek Na wierzch wyłożyć warstwę majonezu, ale tym razem bez jogurtu i posypać posiekanymi białkami. Pamiętać, żeby doprawić każdą warstwę.


Kolejny film to „The Holiday” (2006). Dwie całkiem różne kobiety, które zawiodły się na facetach potrzebują zmian w życiu i pod wpływem impulsu postanawiają zamienić się domami na okres świąt. Iris (Kate Winslet) wprowadza się do domu Amandy w słonecznym Los Angeles, a Amanda (Cameron Diaz) przyjeżdża na pokrytą śniegiem angielską wieś. Okazuje się, że zmiana miejsc pozytywnie wpływa na ich sercowe sprawy- Iris poznaje Mielsa (Jack Black), a Amanda- Grahama (Jude Law).


Moja druga propozycja to Brokuły pod pierzynką:
Lista zakupów: 1 duży brokuł, 3 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 1 ser feta, 20 dag szynki drobiowej, 5 łyżek majonezu, 1 śmietana, 1 śmietankowy serek topiony, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Do roboty: Na półmisku układać kolejno: pokrojone pomidory, kukurydzę, pokrojoną wędlinę, ugotowane i podzielone brokuły, ser feta pokrojony w kostkę. Następnie przygotować sos: majonez, śmietanę, serek, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę połączyć w jednolitą masę za pomocą blendera. Sałatkę polać sosem i wstawić do lodówki, aby schłodzić.



Smacznego, Karolina Marciniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz