niedziela, 8 stycznia 2012

Powrót do dzieciństwa

Stało się! 6 stycznia (piątek), godzina 20.20- wszyscy pamiętają tę datę i godzinę. W TVP1 wyemitowano „Króla Lwa”. Film animowany z 1994 roku obejrzeli wszyscy, a jak nie wszyscy to większość. I właśnie dla tej większości postanowiłam zająć się przysmakami naszych bajkowych bohaterów.

Ratatouille (2007) to film o szczurze Remy, który marzy o karierze kulinarnej w Paryżu. Gryzoń w kuchni to kiepskie połączenie, ale okazuje się, że wszystko jest możliwe…
Przepis na ratatouille
Lista zakupów: cukinia, cebula, 2 pomidory, papryka, bakłażan, ząbek czosnku, oliwa, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Do roboty: Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut, aby stracił gorycz (później opłukać i osuszyć). Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę, paprykę- w paski, cebulę- w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Najpierw zrumienić bakłażany i przerzucić do większego garnka. Na tej samej patelni (bez mycia) zarumienić wszystkie składniki po kolei (poza czosnkiem)- pomidory muszą być ostatnie. Gdy wszystkie warzywa są w garnku dodajemy czosnek, przyprawy, zioła i chwilę dusimy.

– Powiedz, Puchatku – rzekł wreszcie Prosiaczek – co ty mówisz, jak się budzisz z samego rana?
 – Mówię: „Co też dziś będzie na śniadanie?” – odpowiedział Puchatek. – A co ty mówisz, Prosiaczku?
 – Ja mówię: „Ciekaw jestem, co się dzisiaj wydarzy ciekawego”.
 Puchatek skinął łebkiem w zamyśleniu.
 – To na jedno wychodzi – powiedział.

 Przepis na ciasteczka miodowe
Lista zakupów: 35 dag miodu, 5 dag cukru, 2 jajka, 2 1/2szklanki mąki, 2 dag sody oczyszczonej, skórka otarta z połowy cytryny,
Do roboty: Utrzeć miód, cukier i żółtka. Dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody, otartą skórkę i pianę z ubitych na sztywno białek. Wszystko dobrze wymieszać, dodać tyle mąki by ciasto było dość gęste. Wyrobić, rozwałkować placek na grubość około 1 cm, wykrawać foremką małe kółeczka lub inne kształty. Ciasteczka miodowe układać dość luźno na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułka blaszce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut, aż ciasteczka będą rumiane.

                                Smacznego, Karolina Marciniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz